Do przygotowania lodów skorzystajmy z PULPY Z MANGO. Podstawą domowych lodów jest masa mleczno-jajeczna. Pamiętajmy jajka przed użyciem sparzyć gorącą wodą. Mleko powinno być pełne, pasteryzowane lub przegotowane.

Masę mleczno-jajeczną należy zagęszczać mieszając ją ruchem szybkim i miarowym, w kąpieli wodnej, stawiając naczynie do garnka z wrzątkiem.

Sposób ten zapewni powolne ścinanie się białka, a tym samym uzyskanie gładkiej masy. Kiedy masa zgęstnieje należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, ostudzić. Dodanie cukru powinno być ściśle określone, gdyż nadmiar jego nie tylko przesłodzi lody, ale także utrudni zamrażanie. Pamiętajmy więc, że im więcej dodamy cukru, tym niższa temperatura potrzebna będzie do zamrożenia lodów.

Mrożenie lodów w lodówce trwa kilka godzin i jeśli nie posiadamy maszynki, musimy w czasie zamrażania kilkakrotnie lody mieszać.

Wpłynie to na ich gładką konsystencję. Lody należy mieszać ruchem szybkim i miarowym.
Lody śmietankowe: przepis na domowe lody

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 150-200 g cukru
  • 250 ml śmietanki 36%